به گزارش یزدفردا: با گذشت روزهای زیاد از زلزله دی ماه سال ۱۳۸۲، بمیها بر سر قبرهایی حضور داشتند که گاه بر هر سنگ قبر نام ۱۰ نفر حک شده بود.
بعضی قبرها بازماندهای نداشتند که برای خواندن فاتحهای بر مزارشان بیاید و همه اعضای یک خانواده در کنار هم آرمیده بودند.
هنوز هم غم بم در زیر پوست شهر وجود دارد اما مردم بم سعی میکنند شادی را شکوفه بزنند.
برخورداری که اهل شهر بروات است درباره صبح پنجم دی ماه میگوید: از روز قبل بم بارها لرزیده بود، شواهدی از بروز زمین لرزه در شهر نمایان شده بود. آب قناتها گرم شده بود، برخی چاهها کم آب و برخی پر آب شده بودند، از زمین صداهایی به گوش میرسید زمین لرزه های خفیف زمین زیر پای مردم را میلرزاند اما مردم شهر هیچ گاه این شواهد را جدی نگرفتند و صبح پنجم دی زمین زیر و رو شد و ۱۷ نفر از خانوادهام در زلزله جان باختند و همسرم قطع نخاع شد.
وی افزود: باید از تمام هموطنان و کشورهایی که به کمک ما آمدند تشکر کرد. کمکهای زیادی به مردم بم کردند و امروز شهر ساخته شده ولی روح و روان مردم بم هنوز خوب نشده و هر سال، این روز جزء سختترین روزهای عمرمان است.
محمد برزنگ فرماندار بم نیز ضمن گرامیداشت یاد جانباختگان زلزله اظهار کرد: خداوند از مردم بم تمام امتحانات را یک جا گرفت و خیلی دوست نداریم برگردیم به زمان قبل زیرا شاید در آن حادثه از خانواده چند نفری یک نفر زنده مانده و گفتن این موارد آسان نیست.
وی گفت: طبق آمار رسمی، در زلزله پنجم دی ماه، ۹۰ درصد از ساختمانهای شهر بم ۱۰۰ درصد تخریب شد و سایر بناها نیز از امنیت لازم برخوردار نبودند.
وی افزود: زمین لرزه در عمق ۱۰ کیلومتری زمین روی داده و گسل، در مسیرش تمام خانهها و کوچهها و معابر را با خاک یکسان کرده بود. عملا امدادرسانی در روزهای اول با اخلال همراه شد و روزها طول کشید تا اجساد باقیمانده از دل خاک خارج شوند به طوریکه پس از گذشت روزها از زمین لرزه همچنان گرفتار شدگان از زیر خاک حتی زنده خارج میشدند.
شهیدان کاظمی و سلیمانی در خط مقدم امدادرسانی
برزنگ افزود: حضور شهید احمد کاظمی در ساعتهای اولیه در بم بسیار اهمیت داشت و آمد کنار سردار حاج قاسم سلیمانی و مکملی بر کمکرسانی و هدایت امور در بحران بودند و در کنار دهها نیروی امدادی، با شهید حاج قاسم سلیمانی مجروحان را به درون هواپیما منتقل میکردند.
فرماندار بم بیان کرد: این شهرستان قبل از زلزله دارای سه بیمارستان بوده که امروز یک بیمارستان ۹۶ تختخوابی به ۳۶۰ تخت تبدیل شده و باید جوابگوی پنج شهرستان در شرق استان کرمان باشد.
وی افزود: بیمارستان ۲۰۵ تختخوابی که جای بیمارستان امام خمینی (ره) در حال ساخت است، به تسهیلات نیاز دارد و امیدواریم خیران به کمک این واحد درمانی بیایند تا بیمارستان ساخته شود.
برزنگ با اشاره به اینکه اکنون بم یکی از شهرهای مستحکم ایران است، تصریح کرد: از میان آوارها، شهری مستحکم و مقاوم ساخته شده که این نشان از عزم جدی نظام مقدس جمهوری اسلامی و نگاه ویژه مقام معظم رهبری دارد.
فرماندار بم با بیان این مطلب که توسعه صنعت گردشگری باعث آبادانی شهرستان میشود، گفت: به لحاظ ثبت منظر فرهنگی بم در یونسکو، وجود بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی در شهرستان و آثار مهم تاریخی در منطقه شرق استان ایجاد اداره کل میراث فرهنگی، کمک ارزندهای به این منطقه خواهد بود.
قاسمی مدیر پایگاه میراث جهانی بم نیز اظهار کرد: اکنون شاهد شهر زنده و شاداب بم هستیم و میراث جهانی و منظر فرهنگی بم به عنوان بزرگترین پایگاه جهانی کشور هم از حیث نیروی انسانی هم از نظر منظر وسعت، فعالیتهای ویژهای را در امر مرمت و بازسازی و گردشگری دارد.
وی با اشاره به بازسازیهای انجام شده در ارگ بم گفت: کارشناسان پروژه نجاتبخشی ارگ بم عقیده دارند باید بخشهایی از این بنای تاریخی دست نخورده باقی بماند.
قاسمی ادامه داد: طرح مرمت بخشی از ارگ قدیم بم برای احداث یک واحد بومگردی پس از دو سال عملیات اجرایی سرانجام به بهرهبرداری رسید و این اقدام با همکاری میراث فرهنگی و منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید انجام شده است.
علیرضا ریاضی شهردار بم هم با اشاره به جان باختن دهها هزار نفر در زلزله جانکاه دی ماه ۱۳۸۲ بیان کرد: این فاجعه انسانی، نه تنها اهمیت آمادگی در برابر حوادث طبیعی را به همگان یادآور شد، بلکه ضرورت ارتقاء سیستمهای مدیریت بحران و توجه ویژه به آسیبپذیری مناطق زلزلهخیز را بیش از پیش نمایان ساخت.
وی افزود: یادمان زلزله بم، فراتر از یک یادبود صرف، نمادی از اراده مردم ایران برای غلبه بر مصائب و بازسازی زندگی است. این یادمان، ضمن پاسداشت یاد و خاطره جانباختگان، فرصتی برای تأمل در درسهای آموخته شده از این فاجعه و تلاش برای پیشگیری از تکرار چنین رویدادهای تلخی در آینده است. بازسازی بم، نه تنها به معنای ساختن مجدد شهر، بلکه به معنای ساختن یک جامعه تابآورتر و مقاومتر در برابر بلایا است.
ریاضی اظهار کرد: هرچند بم امروزه ساخته شده و تمامی زیرساختها برای یک شهروند مهیاست ولی قلب و روح بمیها هنوز به خاطر روز پنجم دی ماه میلرزد .
دکتر یدالله دانشیار رئیس وقت شبکه بهداشت شهرستان بم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره جانباختگان زلزله پنجم دی ماه ۸۲ اظهار کرد: یادآوری آن روزها برای ما بمیها بسیار سخت است و چیزی جز آه و حسرت نمیتوان بیان کرد.
وی ادامه داد: یادم است که در حال بیرون آوردن خانوادهام از زیر آوار بودم که همکاران از وزارت بهداشت و درمان به کمک من آمدند. فردای آن روز دکتر پزشکیان وزیر وقت بهداشت به ما پیوستند.
دانشیار بیان کرد: در ساعات اولیه فاز حاد بحران، حجم عظیم نقل و انتقال مجروحان با انتقال زمینی، هوایی (بالگرد، هواپیماهای نظامی و حتی مسافربری) به ویژه بدون هر گونه حادثهای، یکی از نقاط قوت بود.
وی درباره تشکیل تیمهای امدادرسانی گفت: کم کم مسئولان وزارتخانه، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، هلال احمر و تیم اصلاح نظام سلامت که مسئول طراحی برنامه اصلاحات نظام سلامت بودند و طراحی خوبی برای پزشک خانواده و نظام ارجاع کرده بودند، به بم آمدند و معاونان وزارتخانه، مدیران و کارشناسان حوزه سلامت هم همگی وارد منطقه شدند و تیم مقابله با بحران عملاً تشکیل شد.
دانشیار گفت: مردم به تدریج در چادرها و کانکسها اسکان یافته بودند. اعضای تیم سلامت گاهی تا نزدیک صبح مشغول کار بودند. برای تأمین نیروهای پزشکی با ستاد کل نیروهای مسلح هماهنگی شد و ۵۰ پزشک عمومی پیامآور بهداشت پس از آموزش دو هفتهای در مرکز آموزش مراقبتهای اولیه بهداشتی در پاکدشت به شهرستان بم اعزام شدند و در نقش پزشکان خانواده در کانکسها مستقر شدند.
وی تصریح کرد: بیمارستان شهر تخریب شده بود و هیچ امکاناتی وجود نداشت ما باید درمان را در چادر و کانکس ها انجام میدادیم و حالا بعد از گذشت ۲۱ سال از زلزله بم تنها یک بیمارستان دولتی داریم که امیدواریم بیمارستان ۲۰۵ تختخوابی هر چه سریعتر ساخته شود.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 28,دسامبر,2024